Eau de vie – voda života

Z našich barů

Eau de vie – voda života

 

Na celém světě se od nepaměti pěstuje nepřeberné množství odrůd vinné révy. Z některých se získává skvělé víno, z jiných pouze víno průměrné kvality. K čemu však lze využít vinné hrozny, které jsou tak kyselé, že se pro výrobu vína vůbec nehodí? Přece k přípravě jedné z nejprestižnějších a nejušlechtilejších pálenek – koňaku.

Koňak je druhem brandy destilovaným výhradně z vinných hroznů pocházejících z oblasti okolo francouzského města Cognac. Rozdíl mezi koňakem a brandy je proto právem přirovnáván k rozdílu mezi pravým šampaňským a sektem. Geografická unikátnost doplněná o speciální způsob výroby mají na svědomí jedinečný charakter nápoje.

Jak koňak vzniká? Destilací vína z bílých hroznů v měděném destilačním zařízení se získává tzv. eau de vie – voda života, která dlouho zraje v dubových sudech. Každým rokem se ze sudu odpaří přibližně 3% této tekutiny, které se říká la part des anges (andělský podíl), a díky které se snižuje koncentrace alkoholu v destilátu. 

Podle délky zrání se rozlišují tyto základní druhy koňaků:

  • V.S., Very Special, bývá označován také ***. Zraje nejkratší dobu – 2 roky.
  • V.S.O.P., Very Superior Old Pale zraje nejméně 4 roky.
  • X.O., Extra Old, zraje minimálně 6 let.

Pro skutečné labužníky jsou vyráběny tyto speciální druhy:

  • Hors d'Age je směsí extra starých, vzácných a drahých koňaků nejvyšší kvality.
  • Milessime neboli ročníkový koňak je koňak z hroznů sklizených v konkrétním roce.

Proslulé značky koňaků Hennessy, Remy Martin a Martell si lze objednat a pomalu vychutnávat v našich hotelových barech a restauracích. V nočním baru Old Times si navíc můžete nejen prohlédnout, ale i zakoupit některou ze skutečně raritních lahví, mezi které patří třeba Camus 1878, Louis XV. 1888, Remy Martin Louis XIII. Black Pearl, Delamain Voyage, Martell Creation nebo Hennessy Richard.

Přijďte strávit příjemné chvíle ve společnosti těch nejvybranějších a nejjemnějších koňaků světa!

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru