Etiketa aneb jak a jakou sklenici správně držet

Vítáme Vás v naší pravidelné rubrice etikety. Čím dál více se pohybujeme ve společnosti a ke společenským událostem neodmyslitelně patří dobré pití a občerstvení. Víte však, jak se od sebe liší sklenky podle druhu nápoje nebo  jak správně držet sklenici s vínem? Pojďte se společně s námi dozvědět více právě o etiketě pití vína.

Sklenici vždy držíme za její stopku, předcházíme tím tak nepěkným otiskům na jejím jiskřivě lesklém povrchu a především neovlivňujeme teplotu nápoje vně. K teplotě nápoje uvnitř sklenice se tak váže další pravidlo. Čím chladnější nápoj ve sklenici máme, tím níže stopku držíme. V případě vín, se kterými se nejčastěji ve společnosti setkáme, držíme sklenici za stopku u červeného vína téměř až u jejího dna, tedy v horní části stopky, u bílého vína vprostřed stopky a u vychlazeného šampaňského v nejspodnější části stopky sklenice.

A při jaké teplotě a v jaké sklenici se jednotlivá vína servírují? Každý druh vína je individuální, proto tvary skleniček jsou navrženy tak, aby zvýraznily charakter daného typu nápoje. Červené víno se servíruje při teplotě 16 –18°C do velmi kulatých, buclatých sklenic, dostává se k vínu tak více kyslíku, a víno tak rozvíjí lépe svou vůni. Bílé víno se servíruje při teplotě 10 –12°C a podává se do užších sklenic s menším kalichem a delší  stopkou. Jelikož víno podáváme při nižší teplotě, zůstane díky tvaru skleničky déle chladné a svěží. Bílé víno je jako nevtíravý parfém, jeho vůně je nenápadná a to je také jeden z důvodů proč se volí užší kalichy. Šumivá a šampaňská vína se chladí na teplotu okolo 5°C, servírují se ve velice vysokých skleničkách, kterým se říká flétna. V případě, že se jedná o nápoj ze šumivých vín s ovocem, např. šampaňské s jahodami, servíruje se ve velmi široce otevřených a mělkých skleničkách, které mají vysokou stopku. Oba dva tvary zaručují zachování jiskrného vzhledu plného šumivých perliček.

Nyní jsme zvládli teoretickou část a nezbývá než si své znalosti ověřit v praxi v některé z našich hotelových restaurací nebo barů.

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru