Ke kvalitní osobnosti patří kvalitní doutník

Doutník. Symbol úspěšného muže. Zasloužené chvíle odpočinku. Kvalitního drinku ve vybrané společnosti. Osobité nálady v honosném podniku. Na pozadí tichá hudba, jazz nebo symfonická klasika. Dopřejte si luxusní doutník v prostorách Old Times baru nebo Lobby baru hotelu Carlsbad Plaza. Vychutnejte si k němu trochu sentimentálního čtení....

Doutník pochází z exotických karibských oblastí. Jeho výroba je již po staletí stále stejná a nezastupitelným faktorem zůstává poctivá lidská práce, ať už při pěstování a sklizni na poli pokrytém mušelínem nebo při samotné výrobě doutníků.

Sbírají se tři druhy listů – ligero z nejvyšších částí rostliny, ze kterých vzniká nejsilnější tabák, viso ze střední části a seco z úplného konce rostliny, které jsou určeny k získání nejjemnějšího tabáčku. Z každého trsu pochází jen dva nebo tři listy tabáku, správně zralé a adekvátně zbarvené. Poté se listy suší na slunci na voňavých cedrových konstrukcích, následně fermentují a nechávají se několik let dozrávat. Průběžně se třídí a čistí. Po dosažení kýženého stupně kvality přichází na řadu míchač doutníkové směsi a balič, jenž tabákové listy váže a vkládá do lisu, odkud je bere k dalšímu zpracování druhý balič. Poté doutníky znovu zrají v balících po padesáti kusech po dobu šedesáti dní až roku.

Výsledný doutník se odvozuje od pěti kritérií – druhu, krycího listu, barvy, velikosti a tvaru. Vliv na jeho kvalitu a chuť má také místo jeho vzniku – ať je to Kuba, Jižní nebo Střední Amerika, Tichomoří, Afrika nebo Indonésie. Klasičtí milovníci upřednostňují doutníky rovné, pajeros, ostatní nepravidelné – figurados. Rovné se dále dělí na Coronu, delší a tenčí Panatelu a Lonsdale, nepravidelné na obří Diademas, nejdražší Torpedo, kónický Pyramid, špičatý Belicoso, Perfecto s oběma kulatými konci a raritní Culebra.

Důležité pro chuť doutníku je i jeho skladování. Metodu nejvíce rozvinul Zino Davidoff, který investoval do prvních klimatizovaných sklepů s teplotou 18 °C a stálou vlhkostí sedmdesát pět procent.

Právě tyto mimořádně kvalitní doutníky značky Davidoff si můžete vychutnat v hotelu Carlsbad Plaza. Old Times night bar, Lobby bar i Bon Soir café jich nabízí hned šestnáct prémiových druhů. O všechny se s láskou stará hotelový sommeliér, který dbá na jejich vhodné skladování a stálý výběr.

Galerie

Doutníky

Celá galerie

Datum publikování: 8.8.2011

Newsletter

↑ nahoru