Lukáš Paluska

Osobnost hotelu

Lukáš Paluska

Přezdívá se mu “gastronomický rytíř“, od roku 1997 se totiž pyšní titulem rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii, sám sobě přezdívá spíše “knedlíček“ a pokud jde o splnění dětského snu, tak tomuto muži se splnil do posledního puntíku, protože kosmonautem ani popelářem rozhodně být nechtěl. Představujeme vám Lukáše Palusku – Executive chefa Carlsbad Plaza Medical Spa & Wellness hotelu, pod jehož pokličku pravidelně nahlížíme v tradiční rubrice Recept šéfkuchaře.

Jak už bylo zmíněno, stát se kuchařem, tedy šéfkuchařem a ne jen tak ledajakým byl Lukášův sen už od raného dětství, kdy ho začali uchvacovat vůně a chutě babiččiny kuchyně. A tak jeho osudová cesta byla zcela jasná, vedla ho do kuchařské školy a po praxi od pražských hotelů po ty karlovarské, až k mistrovské kuchyni hotelu Carlsbad Plaza v Karlových Varech.

Díky dlouhodobému francouzskému kurzu, který byl zakončen zkouškou z francouzského kumštu, se stal držitelem rytířského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii, což mu otevřelo obzory do kuchařského umění mnohem hlouběji.

Executive Chef Lukáš Paluska propaguje moderní gastronomii a její trendy, rád vaří nové a nové pokrmy a kombinuje zajímavé chutě, jako třeba chuť kávy. V tomto směru se také stal spoluzakladatelem projektu „Chef de Chef“, zaměřující se na předávání zkušeností od profesionálů učitelům a studentům hotelových a gastronomických škol.

Ke svému kuchařskému umění, je stále plný pokory, čte v každé surovině, jako by měla vlastní příběh, který je dobré nechat vyniknout a pouze doladit. V jednoduchosti je síla a ne vždy platí, že čím více surovin smícháme, tím lépe se najíme. Asi jako každý kuchař nepříliš miluje vařit sám pro sebe, ocení domácí kuchyni své manželky, maminky či přátel. Sám sobě servíruje vybrané sýry, slané máslo na křupavém pečivu a kvalitní víno.

A jakou větu od Lukáše Palusky nikdy neuslyšíte a kterou nechce slyšet ani od kuchařů ve svém týmu? „To nejím.“  Zkrátka ten nejlepší kuchař, jí a ochutná všechno.

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru