Oblíbená vína mám spojena s pěknými zážitky

„Udržovat vína a ostatní kvalitní nápoje v dokonalé kondici, zajišťovat jejich dostatečnou zásobu, pečovat o nápojové sklo, ale především poskytovat hostu výjimečný zážitek.“ – tak charakterizuje špičkový sommeliér Šimon Jakubík svou zajímavou práci pro restaurace a bary hotelu Carlsbad Plaza: „Věřím, že se nám to společně s ostatními kolegy daří. Hosté u nás najdou opravdu hodně specialit, a nejedná se pouze o vína.“

Jak jste se dostal k práci sommeliéra?

Čirou náhodou. V pětadvaceti letech jsem přišel na chuť vínu a když jsem dostal nabídku pracovat pro jednu firmu dovážející do České republiky kvalitní francouzská vína, neváhal jsem. Jejich propracovaný systém vzdělávání mi umožnil seznámit se s víny blíže.

Kde jste sbíral potřebné zkušenosti?

Především každodenní prací. Pro sommeliéra je důležité udržovat kontakt nejen s vínem, ale i se zákazníky, kterým ho nabízí. Sommeliér zlepšuje své kvality neustálým opakováním, ochutnáváním a očicháváním všech chutí a vůní, které lze najít, degustacemi vín nových, i těch, které již v minulosti ochutnal. Každý rok se rodí nová vína a starší mění zráním svůj charakter, takže vzdělávání je prakticky nekončící proces. Vědomostí jsem získával také jako člen Asociace sommeliérů České republiky v kurzech a soutěžích. Díky práci jsem mohl pravidelně navštěvovat vinařské oblasti Francie, v rámci kterých jsem absolvoval zajímavé stáže. Po sedmi letech ve firmě jsem začal přemýšlet o nové výzvě, která přišla s nabídkou práce pro hotel Carlsbad Plaza...

Jakou specialitu byste dnes hotelovým hostům doporučil?

Hosté u nás mohou ochutnat celou řadu vynikajících koňaků, whisky nebo třeba saké. Z vín potom kompletní kolekci Premiér Grand Cru Classé z Bordeaux, včetně slavného Château Petrus, řadu Grand Cru z oblasti Bourgogne a Chablis, Champagne Cristal od Louis Roederer nebo velká italská vína od Barolo po Sassicai.

Existuje nějaký chuťový úzus nebo se vína ladí k pokrmům výhradně dle chuti sommeliéra?

Existují obecná doporučení a ověřené kombinace. Například k sushi se pije saké, pivo nebo základní Chablis, k paštičce z foie gras zase sladké Sauternes nebo Tokay. Opravdovým uměním je však najít nečekané kombinace. Pokud se taková věc podaří, čeká na hosta opravdu nezapomenutelný zážitek. Úkolem sommeliéra je ale také zjistit, jaké chutě host vůbec preferuje. Záleží také na celé řadě dalších faktorů, na roční nebo denní době, na počasí, důležitá je rovněž struktura vín, obsah kyselin, tříslovin, cukrů nebo stáří nápoje...

Jaké chutě preferujete vy osobně?

Z červených vín je to Côtes du Rhône, především pak Gigondas a Cairanne, z bílých vín burgundská. Oblasti, odkud vína pocházejí, jsem měl příležitost poznat důvěrněji a dodnes se tam rád vracím. Miluji také kombinace vín a sýrů. Zmínil bych například Gigondas z Domaine Santa Duc s vyzrálejšími kozími a ovčími sýry. Z ostatních například mušle Saint Jacques na olivovém oleji s houbami a Puligny-Montrachet 1er Cru od Huberta Chavy. Ale výborná jsou ku příkladu také míchaná vajíčka s lanýžovým olejem a kvalitní Champagne!

Galerie

Oblíbená vína

Celá galerie

Datum publikování: 8.8.2011


Přidat nový komentář




Assignment writing alex

5. prosince 2016 12:02

Odpověď na komentář: <a href="http://www.ukassignmentshelp.co.uk/">pay to do assignment</a> Education is must for everyone by which they can get the more sensibility to do daily routine work which is very helpful for them by if they use their education in this daily works which is very effective for them for their good practical life.


Writing an assignment is the task that is not enjoyed by every student. Skipping it is also not ideal for the academics. In such circumstances, opt for our assignment help and get a best quality assignment writing solution from us.

Reagovat

Newsletter

↑ nahoru