Odhalte s námi hotelové zákulisí

Při pohledu na jakýkoli naservírovaný pokrm v restauraci vás již určitě alespoň jednou napadla otázka: „Co všechno se vlastně za kompletní přípravou skrývá a co přesně se v kuchyni odehrává?“ Proniknout do tajů kuchyní hotelu Carlsbad Plaza nám dovolil šéfkuchař Lukáš Paluska.

V hotelu Carlsbad Plaza nalezneme hned tři různé kuchyně, které zajišťují přípravu a výdej jídel do svých restaurací. Jedná se o hlavní kuchyni, která zajišťuje převážně bufetovou restauraci Sorrento, a o dvě vedlejší. Kuchyni pro francouzskou restauraci La Bohème zajišťující room service a částečně i bufet a kuchyni, která je samostatná pouze pro asijskou restauraci Sweet Orient. Celý tým sestává ze 46 zaměstnanců a 24 učňů, kteří se starají o chuťové buňky všech hotelových hostů a celého hotelového personálu. Výdej jídel se pohybuje kolem neuvěřitelných 1000 porcí za den. O tom vypovídá například 100 kg slupek z pomerančů, které se každé ráno vyprodukují při přípravě čerstvých džusů. Tím, že se jedná o kuchyň pětihvězdičkového hotelu, je samozřejmostí fungování 24 hodin denně.

Vybavení hotelových kuchyní disponuje pouze špičkovými gastronomickými technologiemi jako jsou Electrolux a Racional. Součástí hlavní kuchyně hotelu Carlsbad Plaza jsou speciální místnosti pro teplou kuchyni, studenou kuchyni, přípravu zeleniny, cukrárnu, pekárnu, masnu nebo pro přípravu ryb. Pochlubit se může i přístrojem Pacojet pro výrobu zmrzliny, které se na hotelu dělá hned několik velice specifických druhů.

Kvalita všech surovin je vždy na prvním místě, cena se řeší až na místě druhém. Při vaření se denně z 95% používají pouze čerstvé suroviny od prověřených dodavatelů. Jak tvrdí sámLukáš Paluska: „Co nejvíce se snažíme vařit z českých produktů, jde především o maso, sýry a zeleninu. Závisí samozřejmě na typu pokrmu a na sezóně.“ Kvalitu dokazuje i fakt, že se některé produkty vyrábějí přímo na zakázku pro hotel Carlsbad Plaza.

Mezi nejvýznamnější pracovníky, kteří jsou součástí kuchařského kulinářského týmu, nepatří jen Head Chef Lukáš Paluska, ale například i Jaroslav Václavek, jež má desítky ocenění a je předsedou AKC ČR Karlovy Vary (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky), nebo také Helena Procházková, největší profesionál na studenou kuchyni v západních Čechách čiPierre Léotard, šéfkuchař francouzské restaurace La Bohème, který vařil i v restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Celý kulinářský tým má zásluhu na získání absolutní zlaté medaile z roku 2007 v Hoga Nurnberg a bronzové medaile z roku 2008 na Olympiádě v Erfurtu.

Těmito významnými lidmi a oceněními končí naše exkurze do zákulisí kuchyně hotelu Carlsbad Plaza. Celým tým věří, že jsou všichni hosté spokojeni s jejich prací a přeje jim příjemné posezení v restauracích hotelu a dobrou chuť!

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru