Pod pokličkou šéfkuchaře Hovězí vývar

Pod pokličkou šéfkuchaře

Hovězí vývar

 

Silný a opravdu dobrý hovězí vývar je chloubou každého kuchaře. Tento klasický recept klade vysoké časové nároky na přípravu, avšak výsledkem je téměř léčivý výtažek z čerstvých surovin. Hovězí vývar je zkrátka fenoménem poctivé kuchyně po celém světě. Zavítejme do kuchyně šéfkuchaře Lukáše Palusky, nahlédněme pod pokličku a nasajme tu nezaměnitelnou vůni. Vychutnejte si také jedinečnou atmosféru samotné přípravy.

Suroviny na přípravu šéfova vývaru:

  • 600g hovězích kostí,
  • 100g mrkve, 70g celeru, 70g petržele,
  • 20g žampionů,
  • 30g pórku, 50g rajčete,
  • 2 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře a sůl
  • 2,5l studené vody

Hovězí kosti nejprve pečeme v předehřáté troubě na 240°, po 15 minutách ke kostem přidáme nakrájenou zeleninu a dále pečeme. Tak, jak chceme mít vývar tmavý, tak dlouho musíme kosti a zeleninu péci.

Upečené suroviny vložíme do hrnce a zalijeme je dostatkem studené vody, vše zprudka přivedeme k bodu varu a plamen stáhneme na minimum. Mějme na paměti, abychom zpočátku sebrali z hladiny pěnu, kterou vytváří sražené bílkoviny. Polévku ochutíme novým kořením, pepřem a solí.

Po celou dobu necháme vývar pouze zlehka probublávat, nesmíme jej vařit příliš zprudka, došlo by k nehezkému zakalení. Polévku necháme takzvaně táhnout a to přibližně 6 hodin. Důležité je, abychom vývar nevařili pod pokličkou, opět by se vývar zakalil.

V závěru vývar přecedíme přes síto, do kterého jsme vložili jemné plátno. Necháme jej volně protéci, a pokud je třeba, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Do takto připraveného vývaru přidáme čerstvou nakrájenou kořenovou zeleninu. Je-libo játrové knedlíčky? Ty připravíme z rozmixovaných hovězích jater smísených s polohrubou moukou, vejcem, česnekem, pepřem a solí.

Uvařte si s chutí hovězí vývar podle šéfkuchaře. Executive Chef Lukáš Paluska všem kuchařům a jejich strávníkům přeje: „Dobrou chuť!“.

Fotografie


Přidat nový komentář




RelocateXp RelocateXp

19. června 2017 19:11


Hi there,
Article shared by the publisher is really awesome and It is having very great content shared by the publisher, I really thank to the publisher as well for sharing this

Reagovat

Newsletter

↑ nahoru