Recept šéfkuchaře

Recept Šéfkuchaře

Ceviche z tuňáka a marinovaného lososa

Asi každý člověk jako malé dítě stával pod kuchyňskou linkou a sledoval maminčiny ruce, které se činily při přípravě pokrmů, jejichž chuť v životě nezapomeneme. Máme pro Vás překvapení, nahlédneme pod ruce Lukášovi Paluskovi v pravidelné rubrice Recept šéfkuchaře a tentokráte si představíme Ceviche z žlutoploutvého tuňáka a marinovaného lososa, doplněné jemnými grissini.
 
Neexistuje populárnější rybí maso než to z tuňáka a lososa. Tuňák žlutoploutvý, jehož maso použijeme v následujícím receptu, žije ve většině tropických a subtropických mořích, je to vynikající plavec, není proto divu, že patří mezi nejrychlejší ryby. Další surovinou bude losos, tomu také patří nejvyšší příčky na žebříčku chutí, rozhodně patří jeho maso k těm s nejlepší nutriční hodnotou. Nejen, že maso z obou ryb výborně chutná, lahodí i oku svou nádhernou červenou a oranžovorůžovou barvou.
 
Přistupme k samotnému receptu:
 
Z čerstvého filetu lososa vykrojíme vrchní část, říká se jí svíčková. Tento kus lososa pokryjeme župánkem z čerstvých plátků zázvoru, jemně pokrájené limetkové kůry a směsi cukru a soli a vše necháme společně v chladu marinovat 24 hodin. Takto marinovaného lososa následně krájíme na tenké plátky.
 
Na řadu přichází tuňák, s tím si dejte tu práci, abyste ho nakrájeli na co nejmenší kostičky, které dovedete k dokonalosti za pomoci čerstvě mletého pepře, soli, najemno pokrájenou šalotkou, lístky čerstvého tymiánu a kapkou osvěžující limetkové šťávy, vše nechejte splynout 1 hodinu v chladu.
 
Ceviche z tuňáka servírujeme na talíř pomocí kruhového tvořítka, ozdobíme jej plátky jemného lososa a grissini. Jedná se o lehký předkrm, symbiózu ryb něžně dokreslí hebká omáčka, na kterou Vám ale recept nedáme.
 
Celistvost chutí ceviche z tuňáka a marinovaného lososa s tajnou omáčkou přijďte objevit do francouzské restaurace La Bohème našeho hotelu. Executive chef Lukáš Paluska a jeho skvělý tým Vám přejí: „Bon appetit“.

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru