Recept šéfkuchaře

Recept šéfkuchaře

Grilované mušle sv. Jakuba

 
 
Dobrý večer, prosím, posaďte se, dnes Vám budeme servírovat jednu z oblíbených delikates našeho šéfkuchaře Lukáše Palusky, kterými jsou pečené hřebenatky na pórkovém ragú s parmezánový chipsem.
 
Sám šéfkuchař dodává: „Hřebenatky jsou krásné mořské mušle, které všichni známe z tradičního loga benzínových pump Shell, ale málokdo si tyto dva pojmy spojuje. Svatojakubky mají vroubkované, dvoudílné lastury a uvnitř se nachází bílý, masitý a oválný sval. Žijí po celém světě v mělkých oblastech většiny moří.“.
 
A takto postupujeme při jejich přípravě:
 
Očištěné maso z hřebenatky ochutíme solí, čerstvě drceným pepřem čtyř barev, pokapeme olivovým olejem a necháme je odpočívat v chladu. Mušle připravujeme na pánvi jako poslední před servírováním, opečeme je z obou stran do příjemné zlatavé barvy. Avšak pozor, je nanejvýš důležité Svatojakubky příliš nepropéct, jejich maso by bylo suché a tvrdé.
 
Další hlavní surovinou je pór, z něj připravíme ragú následujícím způsobem. Pouze z bílé části pórku nakrájíme silnější nudličky, ty orestujeme na lahodném slaném másle. Až pórkové nudličky dostanou skelnatý nádech, zalijeme je hustou smetanou a pozvolna vaříme do zhoustnutí. Ragú dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a dodáme mu šmrnc kapkou citrónové šťávy.
 
Na ozdobu připravíme parmazánové chipsy tak, že nastrouháme vynikající italský sýr Parmezán a černé olivy na jemném struhadle. Tyto dvě ingredience důkladně smísíme a nasypeme na plech vystlaný pečícím papírem, směs na něm upravíme do požadovaných tvarů. Pečeme několik minut, dokud chipsy nezezlátnou.
 
Jak servírovat? Kreativitě se meze nekladou, můžete však zkusit vytvořit lůžko z pórkového ragú, uložit na něj skvostné hřebenatky a doplnit vše parmazánovou oplatkou.
 
S chutí do toho.
Dobrou chuť přeje Executive Chef Lukáš Paluska a jeho tým.

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru