Šéfkuchař restaurace Sorrento ověnčen stříbrem na mezinárodní gastrosoutěži

Na sklonku loňského roku se v Lucembursku konal po čtyřleté pauze 11. ročník světového kulinářského poháru. Na největší kulinární soutěži, srovnatelné snad jen s gastronomickou olympiádou v německém Erfurtu, se předvedla celá světová gastronomická elita, 26 seniorských a 10 juniorských národních týmů, mimo jiné i z České republiky. Kuchaři se utkali v řadě skupinových i individuálních kategorií, které zahrnovaly teplou a studenou kuchyni nebo cukrářství.

Český seniorský i juniorský tým vozí z gastronomických soutěží již řadu let cenné medaile. Nebylo tomu jinak ani tentokrát. Česká republika nakonec odjížděla se dvěma stříbrnými medailemi a celkovým třináctým místem.

Svého zástupce na světovém poháru měl také hotel Carlsbad Plaza. Českou republiku totiž v kategorii jednotlivců reprezentoval Jaroslav Václavek, šéfkuchař hotelové restaurace Sorrento. Z prestižní kuchařské soutěže si přivezl stříbro a skončil na celkovém 36. místě mezi nejlepšími kuchaři světa. V rámci České republiky se tak zařadil po bok zlatého kuchařské olympionika v kuchařské disciplíně jednotlivců Radka Davida.

Jaroslav Václavek je matadorem mezinárodních gastronomických soutěží. Z první soutěže, v Salcburku, si odvezl hned stříbrnou medaili. Na sklonku devadesátých let vyhrál řadu gastroocenění v Česku, v roce 2002 zlatou medaili na mezinárodní soutěž HOGA v Norimberku a zlatý úspěch zopakoval o dva roky později na šampionátu Intergasta ve Stuttgartu. V Lucemburku triumfoval se stříbrnou medailí už v letech 1996 a 1999, stříbro získal také v Basileji v roce 1996 a z erfurtské olympiády si za své kuchařské umění odvezl v roce 2000 diplom. Jaroslav Václavek také sám patří mezi uznávané gastronomické komisaře a je držitelem Zlatého řádu Magdaleny Dobromily Rettigové. Díky své profesi se dostal do Thajska, Kazachstánu nebo Spojených arabských emirátů. Dnes připravuje každodenní menu v Sorrento Grand Buffet.

Galerie

Šéfkuchař restaurace Sorrento ověnčen stříbrem na mezinárodní gastrosoutěži

Celá galerie

Datum publikování: 9.8.2011

Newsletter

↑ nahoru