Ústřice

Ústřice


Vychutnat, nežvýkat!

 
Nastal čas ústřic. Ne že byste si je nemohli dát v jakoukoliv roční dobu, ale od začátku podzimu do konce zimy jsou zkrátka nejlepší. Ústřice patří mezi symboly bonvivánského životního stylu, a to nejspíše nikoliv proto, že obsahují výživné a pro zdraví prospěšné látky, ale pro své afrodiziakální účinky.
Francie patří jednoznačně mezi ústřicové velmoci a pyšní se největší tradicí pojídání těchto živých mlžů. Avšak již staří Římané dávno před naším letopočtem přišli ústřicím na chuť. Zpočátku pod tvrdou lasturou této delikatesy z rodu ústřicovitých hledali perly, některé druhy opravdu dokáží vytvořit perlu, když ji ale většinou nenašli, ústřici aspoň snědli. Zachutnaly jim dokonce natolik, že zbudovali první chovná jezírka v ústí řek, kde se slaná voda setkává se sladkou.
Podobně jako u některých jiných delikates je však potřeba se k jejich chuti takříkajíc projíst. Skuteční znalci a labužníci rozpoznají nejjemnější rozdíly v chuti. Zatímco středomořské ústřice mají v sobě cosi kovově slaného, tichomořské chutnají nasládle a naopak atlantské Vás mohou překvapit výrazně slanou chutí. Tyto vjemy milovníků ústřic jsou podloženy i vědecky, na nuancích se podílí nejen místo původu a druh ústřice, ale také salinita neboli slanost mořské vody, klimatické podmínky daného prostředí či dokonce dynamika přílivu a odlivu. A právě příliv a odliv je důležitou podmínkou pro lov ústřic. Než se samotné ústřice vyloví, přesunou je farmáři do místa, kde se odliv střídá v pravidelných intervalech, mlži si zvyknou na režim být chvíli na suchu a chvíli ve vodě. Tato jejich adaptace je velice podstatná pro jejich transport. Ústřice se vyloví ve chvíli odlivu, kdy jsou plné mořské vody, přílivu se samozřejmě již nedočkají, ale díky nabrané vodě zůstanou čerstvé pro konečné spotřebitele.
A jak ústřici konzumovat jako pravý znalec? Čerstvou ústřici pokapejte pár kapkami citronu, vysajte z lastury, podržte na patře, chvíli vychutnejte, aniž byste ji žvýkali a nakonec spolkněte. Oblíbené jsou ústřice i se zálivkou z červeného sherry octa se šalotkou.

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru