Z našich barů

Z našich barů

Grappa, vůně a chuť Itálie

 
Pokud je řeč o Itálii, zajisté se Vám vybaví moře nebo naopak Dolomity a rozsáhlé vinice s vinnou révou táhnoucí se od údolí až po horské oblasti. Zastavme se právě u hroznového vína, řeč bude o jedné z jeho podob – grappě.
 
Grappa je pálenka vznikající destilací čerstvých výlisků hroznového vína. Toto označení platí pro pálenku vyrobenou na území Itálie a hrdí Italové na to mají i svůj zákon. Obecně se tvrdí, že název Grappa vznikl podle městečka Bassano del Grappa, které leží pod horou Monte Grappa.  Zajímavou se také zdá jedna z dalších variant, že samotná hora Monte Grappa dostala své jméno po tomto vinném ohnivém nápoji. Pravděpodobné se zdá rovněž jedno z dalších tvrzení, že název Grappa vznikl podle slova rapus, z latiny hrozny. Nejblíže ke skutečnosti o vzniku názvu má asi nejjednodušší teorie, že výraz pro zbytky po lisování hroznů – grápo, rappe, rappe, ráspe , graspa, dal název vinné italské pálence.
 
Výroba grappy je též trochu oříškem, destilovat ji je mnohem náročnější než jiné destiláty, protože většinou se destiluje pouze kapalina. V tomto případě se destilují přímo slupky z vylisovaných hroznů, což připomíná vaření ve vodní lázni. Pokud se k výrobě použije dvouplášťových destilačních přístrojů, označuje se grapa “distillata a bagnomaria“. Grappa zvaná jako “distillata a vapore“ se destiluje za pomoci páry a přístrojů, ve kterých jsou slupky rozprostřeny na roštu.
 
A k jaké příležitosti se grappa podává? Vychutnejte si ji po dobrém jídle nebo po vzoru Italů samých k šálku kávy. V našich restauracích a barech okuste například grappu Berta ze srdce Piemontských pahorků. Grappy Berta jsou velice jemné, aromatické a zůstávají v nich vůně po odrůdě právě utrženého hroznu a patří k absolutní špičce. Stejně tak i grappa destilační společnosti Marzadro dosahuje nejvyšších kvalit, pochází z nejprestižnějších vinných hroznů z oblasti Trentino. S Marzadro se Vám dostanou vůně a chutě typické pro toto malebné údolí.
 
Upoutalo Vás naše krátké vyprávění? Pak určitě přijměte vřelé pozvání na skleničku grappy do našich hotelových barů a restaurací a okuste italskou národní pálenku i Vy.
“Salute! “

Fotografie

Newsletter

↑ nahoru